Τι θα συμβεί όταν εξορύσσονται και τα 21 εκατομμύρια Bitcoin;

Το Bitcoin παραμένει ένα δημοφιλές κρυπτογράφηση ακόμη και σήμερα και ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών το χρησιμοποιούν ως το χρήμα τους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, υπάρχει μόνο μια περιορισμένη προσφορά του νομίσματος που θα μπορούσε ποτέ να εξορύσσεται λόγω του αποπληθωριστικού χαρακτήρα του.

Ναι, μόνο 21 εκατομμύρια Bitcoin μπορούν να εξορυχθούν και αυτό το όριο ξεκινά συχνά μια νέα συζήτηση για το τι θα συμβεί όταν εξορύσσονται όλα τα Bitcoin. Προτού αναφερθούμε στις λεπτομέρειες, ας ρίξουμε μια πρώτη ματιά στο πού βρισκόμαστε σήμερα.

Στις 13 Ιανουαρίου 2018, το οικοσύστημα Bitcoin σημείωσε ένα σημαντικό ορόσημο καθώς ο αριθμός των συνολικών εξορυκτικών bitcoin έφτασε τα 16,8 εκατομμύρια. Το ορόσημο είχε πραγματικά μεγάλη σημασία καθώς μεταφράστηκε σε 80 τοις εκατό των συνολικών Bitcoin που έχουν εξορυχθεί μέχρι σήμερα. Με μόνο το 20% της προσφοράς εξόρυξης να μένει πίσω, οι υπολογισμένες προβλέψεις υποδηλώνουν ότι οι ανθρακωρύχοι θα μπορούσαν να φτάσουν το σκληρό καπάκι των 21 εκ. Έως το 2040.

Λοιπόν, τίθεται ξανά το ερώτημα, τι θα συμβεί τότε; Θα μπορέσει το οικοσύστημα Bitcoin να επιβιώσει μετά; Θα εξακολουθεί να είναι επικερδές για τους ανθρακωρύχους?

Πριν λάβουμε τις απαντήσεις, ας μάθουμε πρώτα πώς λειτουργεί πραγματικά η εξόρυξη Bitcoin.

Πώς λειτουργεί η εξόρυξη Bitcoin

Η εξόρυξη Bitcoin είναι μια διαδικασία κατακερματισμού στην οποία οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται για την επίλυση σύνθετων αλγορίθμων. Σε κάθε επιτυχημένη λύση, δημιουργείται ένα νέο μπλοκ ορισμένων συναλλαγών καθώς και προστίθεται στο Blockchain. Το Blockchain είναι στην πραγματικότητα ένα δημόσιο αρχείο που εκτελεί όλες τις συναλλαγές Bitcoin.

Όταν πραγματοποιούνται συναλλαγές Bitcoin, πρώτα μεταδίδονται σε όλο το δίκτυο και μετά προστίθενται στο Blockchain μέσω ανθρακωρύχων. Έτσι, η διαδικασία κατακερματισμού διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην απόφαση για το ποιες ακριβώς συναλλαγές θα έχουν το προβάδισμα, καθώς όλες οι συναλλαγές δεν μπορούν να χωρέσουν σε ένα μόνο μπλοκ. Εάν διακοπεί η διαδικασία εξόρυξης, ενδέχεται να καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα.

Για την αντιστάθμιση των προσπαθειών που καταβάλλουν οι ανθρακωρύχοι, τους απονέμονται νέα Bitcoin. Επιπλέον, οι ανθρακωρύχοι λαμβάνουν επίσης ένα ορισμένο τέλος συναλλαγής σε σχέση με όλες τις συναλλαγές που επιβεβαιώνονται από αυτούς στο συγκεκριμένο μπλοκ τους. Αυτό σημαίνει ότι οι ανθρακωρύχοι λαμβάνουν την πληρωμή δύο φορές:

  • Κάποτε με τα νέα Bitcoin
  • Μία φορά με τα τέλη συναλλαγής

Η διαδικασία φαίνεται αρκετά ομαλή και εύκολη μέχρι εδώ. Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει ένα ορισμένο όριο στα συνολικά εξορυκτικά Bitcoins και αυτό εγείρει ερωτήματα για τα οποία συζητήσαμε νωρίτερα στην εισαγωγή. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να βρούμε μερικές απαντήσεις.

Πώς θα επηρεάσει η εξόρυξη και των 21 εκ. Bitcoins των ανθρακωρύχων

Πιθανώς, το άμεσο αποτέλεσμα του επιτρεπόμενου ορίου παροχής Bitcoin θα είναι οι ίδιοι οι ανθρακωρύχοι. Σύμφωνα με τους επικριτές, μόλις λάβουμε το τελευταίο εξορυκτικό Bitcoin, οι ανθρακωρύχοι δεν θα μπορούν πλέον να λάβουν μπλοκ ανταμοιβές για όλες τις εργασίες εξόρυξης που κάνουν. Και, εάν συμβεί αυτό, οι ανθρακωρύχοι ενδέχεται να πρέπει να εξαρτώνται από τα τέλη συναλλαγής για τη διατήρηση των δραστηριοτήτων τους.

Υπάρχει ένα επιχείρημα που υποστηρίζει ότι οι ανθρακωρύχοι θα το βρουν τότε όλα προσιτό και ως εκ τούτου θα μείνουν μόνο μερικοί ανθρακωρύχοι. Αυτό το επιχείρημα βασίζεται στην υπόθεση ότι μόνο τα τέλη συναλλαγής δεν θα είναι επαρκή για να διατηρήσουν τους ανθρακωρύχους οικονομικά διαλύτες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόρυξης. Είναι πολύ πιθανό στο μέλλον, ωστόσο, ότι το κόστος εξόρυξης και τα τέλη συναλλαγών θα εξαντληθούν.

Δεν είναι πραγματικά δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι τα τσιπ εξόρυξης θα γίνουν πολύ αποδοτικά καθώς προχωράμε αρκετές δεκαετίες. Ως αποτέλεσμα, η επιβάρυνση για τους ανθρακωρύχους θα μειωνόταν σημαντικά επιτρέποντας την εξόρυξη δυνατή με ελάχιστο αρχικό κόστος. Επιπλέον, αναμένεται επίσης αύξηση των τελών συναλλαγής, διευκολύνοντας την επιβίωση των ανθρακωρύχων.

Δυσκολία εξόρυξηςΕικόνα από Blockchain.com

Είναι δίκαιο να πούμε ότι η επόμενη διαδικασία μείωσης του βραβείου εξόρυξης έχει προγραμματιστεί για τις 24 Μαΐου 2020. Το Halving είναι η επιπλοκή της εξόρυξης Bitcoin διαιρώντας τις ανταμοιβές block mining. Τώρα η ανταμοιβή για ένα μπλοκ είναι 25 BTC, αλλά τον Μάιο του 2020 ο αριθμός αυτός θα μετατραπεί σε 12,5 BTC. Το μισό εμφανίζεται περίπου κάθε 4 χρόνια. Έτσι, η εξόρυξη Bitcoin θα φτάσει στο μηδέν.

Πώς θα επηρεάσει την τιμή του Bitcoin

Υπήρξαν ήδη πολλές περιπτώσεις όπου η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε τόσο πολύ για να δει τα υψηλά όλων των εποχών μέσα σε λίγους μήνες. Αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πώς το νόμισμα κρυπτογράφησης θα συνεχίσει να εξαπλώνεται σε μια μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική αγορά, φαίνεται σαν η περιορισμένη προσφορά του νομίσματος να αναγκάσει τις τιμές του να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Επιπλέον, υπάρχουν σωροί ανενεργών νομισμάτων σε όλο τον κόσμο. Και, ο μέγιστος αριθμός τέτοιων νομισμάτων ανήκει στον Satoshi Nakamoto, το πρόσωπο που ίδρυσε πραγματικά το Bitcoin.

Πιθανότατα έχει σωθεί σκόπιμα για τη στιγμή που υπάρχει παγκόσμια αύξηση της ζήτησης.

Πώς μπορεί το Bitcoin να επιβιώσει μετά την εξόρυξη όλων των Bitcoin?

Λοιπόν, βασικά, υπάρχουν τρεις βασικοί πυλώνες που αναμένεται να διατηρήσουν λειτουργικό το οικοσύστημα Bitcoin όταν έχουμε ακόμη και το τελευταίο εξόρυξη Bitcoin και η παροχή Bitcoin φτάσει στο μέγιστο όριό της. Όλα περιγράφονται παρακάτω μαζί με το πώς μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του οικοσυστήματος λειτουργικό.

1. Τέλη συναλλαγής

Οι ανθρακωρύχοι που αποτελούν μέρος του δικτύου Bitcoin πληρώνονται όχι μόνο για την εξόρυξη των νέων μπλοκ αλλά και για την επιβεβαίωση συναλλαγών. Όποιος ενδιαφέρεται να κάνει συναλλαγές Bitcoin είναι υποχρεωμένος να καταβάλει ένα συγκεκριμένο τέλος συναλλαγής. Επιπλέον, όταν κάποιος ενδιαφέρεται να κάνει γρήγορες συναλλαγές παρακάμπτοντας τις ουρές, πρέπει να φέρει και κάποιο επιπλέον κόστος για αυτό..

Καθώς το δίκτυο Bitcoin συνεχίζει να γίνεται δημοφιλές, βλέπουμε και αυτές τις χρεώσεις να αυξάνονται. Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με την κατακερματισμένη ανταμοιβή, μπορούμε να περιμένουμε να αυξηθούν όσο περνάει ο καιρός. Έτσι, μπορούμε να περιμένουμε ότι τα τέλη συναλλαγών θα αυξηθούν αρκετά στο μέλλον για να βεβαιωθούμε ότι οι ανθρακωρύχοι παραμένουν στο δίκτυο Bitcoin και ότι το δίκτυο συνεχίζει να ευδοκιμεί.

Έσοδα ανθρακωρύχωνΕικόνα από Blockchain.com

2. Η αξία του Bitcoin

Στο ιδανικό σενάριο, πρέπει να υπάρξει σημαντική αύξηση της αξίας του Bitcoin. Στην πραγματικότητα, αυτή θα είναι η μόνη επιλογή για τα τέλη συναλλαγής να είναι αρκετά κίνητρα για τους ανθρακωρύχους. Και το ενδιαφέρον είναι ότι η δομή του Bitcoin είναι τέτοια που συνεχίζει να βλέπει την αξία του να αυξάνεται ανεξάρτητα από το πόσα Bitcoin έχουν εξορύξει και πόσα από αυτά εξακολουθούν να μένουν πίσω.

Με μια πεπερασμένη προσφορά του νομίσματος διασφαλίζεται ότι η ζήτησή του αυξάνεται, και με την αύξηση της ζήτησης, η τιμή αυξάνεται αυτόματα. Η αύξηση της αξίας του νομίσματος, με τη σειρά της, θα αυξήσει τα τέλη που θα μπορούν να λάβουν οι ανθρακωρύχοι. Επιπλέον, με υψηλή αξία Bitcoin, οι χρήστες θα είναι πάντα έτοιμοι να πληρώσουν υψηλότερα για τη διασφάλιση γρήγορης επιβεβαίωσης των συναλλαγών τους.

3. Κόστος εξόρυξης

Είναι επίσης πιθανό ότι καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, ενδέχεται να δούμε το κόστος εξόρυξης να μειώνεται σημαντικά στο μέλλον. Και, όταν συμβεί, θα οδηγήσει επίσης σε σημαντική μείωση των επενδύσεων που πρέπει να κάνουν οι ανθρακωρύχοι για διαπραγμάτευση. Με χαμηλότερα λειτουργικά κόστη, ακόμη χαμηλότερες ανταμοιβές από αυτές που είναι τώρα θα γίνουν αποδεκτές, καθώς η υψηλότερη απόδοση επένδυσης θα εξακολουθήσει να κάνει την επιχείρηση κερδοφόρα.

Ως τελική σκέψη, υπάρχουν στην πραγματικότητα διάφοροι τρόποι με τους οποίους η εξόρυξη Bitcoin μπορεί να παραμείνει κερδοφόρα ακόμη και όταν τα συνολικά εξορυκτικά Bitcoin που εξορύσσονται φτάνουν τα 21 εκ. Και δεν υπάρχουν πια ανταμοιβές. Καθώς η επιβράβευση του μπλοκ θα μειωθεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, οι ανθρακωρύχοι θα έχουν αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν ανάλογα με τα τέλη συναλλαγής και όχι τα έσοδα που δημιουργούνται από τα νομισματοκοπεία τους.