Μπορεί το Mining Cryptocurrency να βλάψει την GPU μου;

Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα των τσιπ ASIC, τα οποία κατάφεραν ακόμη και να απομακρύνουν τη Nvidia από την αγορά κρυπτογράφησης, η εξόρυξη GPU παραμένει αρκετά δημοφιλής, ειδικά όσον αφορά τα altcoins. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές αμφιβολίες σχετικά με το εάν η εξόρυξη θέτει σε κίνδυνο μια κάρτα γραφικών.

Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση ότι το υλικό γίνεται μίας χρήσης μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μακροχρόνια χρήση σε πλήρες φορτίο θα επηρεάσει τη διάρκεια ζωής μιας κάρτας γραφικών. Οι GPU αντικαθίστανται συνήθως επειδή δεν είναι πλέον αποτελεσματικές.

Η εξόρυξη βλάπτει την GPU σας; Σύντομη απάντηση – όχι, αλλά μόνο αν τη χρησιμοποιείτε σωστά. Ορισμένοι ανθρακωρύχοι τείνουν να χρησιμοποιούν κάρτες γραφικών με πλήρη ισχύ χωρίς κατάλληλο εξαερισμό, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες εξέδρες εξόρυξης. Τελικά, οδηγεί σε υπερθέρμανση. Μεταξύ άλλων πραγμάτων που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στην κάρτα μπορεί να αναφερθεί το overclocking και η φυσική ζημιά. Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της κάρτας γραφικών σας.

Αντιμετωπίζοντας τη θερμότητα

Θερμοκρασίες υψηλής θερμοκρασίας για να είναι ο κύριος δολοφόνος GPU, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να αποφύγετε την υπερθέρμανση. Οι GPU έχουν συνήθως υψηλό επίπεδο ανοχής στη θερμότητα, φτάνοντας το εύρος των 80C ή ακόμα υψηλότερο, αλλά σας συνιστούμε να ελέγχετε συνεχώς τη θερμοκρασία των καρτών γραφικών σας για να δείτε πόσο ζεστό γίνεται.

Ακολουθεί ένας πίνακας που δείχνει έντονα σε ποια θερμοκρασία εξόρυξης πρέπει να ακολουθήσετε (προσέξτε το γεγονός ότι διαφορετικές GPU εξακολουθούν να έχουν διαφορετικά ασφαλή εύρη).

Εύρος θερμοκρασίας

Εκθεση

30C – 49C

Ο ανθρακωρύχος δεν πρέπει να λειτουργεί!

50C – 59C

Είτε η GPU σας δεν λειτουργεί ακόμα είτε πρέπει να κάνετε overclocking.

60C – 69C

Η GPU λειτουργεί σε κανονική θερμοκρασία.

70C – 75C

Αυτή είναι συνήθως η βέλτιστη λύση.

75C – 79C

Ένα τέτοιο εύρος θερμοκρασίας εξακολουθεί να είναι εντάξει για την πλειονότητα των GPU.

80C – 89C

Τώρα μπαίνετε σε ζώνη κινδύνου. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ορισμένες κάρτες γραφικών μπορούν να το χειριστούν, αλλά μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον υπολογιστή σας.

90C

Οτιδήποτε πάνω από αυτό το σημείο σχεδόν σίγουρα θα προκαλέσει ζημιά στην GPU σας, οπότε μην εκπλαγείτε αν ξαφνικά μυρίσετε πλαστικό που καίει.

Οι θαυμαστές μπορεί να είναι πρόβλημα

Συνιστάται να αντικαταστήσετε τους ανεμιστήρες εξόρυξης που λειτουργούν συνήθως με τον ίδιο ρυθμό, καθώς είναι το μόνο συστατικό GPU που τείνει να φθείρεται αρκετά γρήγορα. Εάν οι θαυμαστές σταματήσουν να λειτουργούν σωστά, κινδυνεύουν και άλλα στοιχεία GPU.

Βεβαιωθείτε ότι οι ανεμιστήρες δροσίζουν τα εξαρτήματα ισχύος σας – ακόμη και αν διατηρήσετε τη συνολική θερμοκρασία GPU χαμηλή, η υπερθέρμανση των εξαρτημάτων ισχύος θα οδηγήσει σε καταστροφικό αποτέλεσμα.

Τι ζημιά προκαλεί η εξόρυξη της GPU σας?

Η εκτέλεση της GPU σας σε υψηλές θερμοκρασίες (στην περιοχή 90C) για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί σίγουρα να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής ορισμένων από τα στοιχεία της κάρτας. Ωστόσο, το MOSFET, μαζί με άλλα εξαρτήματα VRM, μπορεί να χειριστεί απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες (έως 120C).

Εάν δεν θέλετε να ασχοληθείτε με τους ανεμιστήρες, μπορείτε επίσης να θεωρήσετε την ψύξη υγρού ως σωστή αντικατάσταση.

Άλλοι τρόποι βλάβης της GPU σας

Κάνει Εξόρυξη Bitcoin ζημιά στην GPU; Η σύνδεση με ένα καλώδιο μικρότερου μετρητή μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει υπερανάληψη, η οποία μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε εξάντληση της GPU. Παρόλο που αυτό το σενάριο είναι πολύ απίθανο, υπήρξαν ορισμένες περιπτώσεις όταν η θερμική πεταλούδα απλά δεν λειτούργησε. Εάν δεν θέλετε να κάψει η κάρτα σας, προτείνουμε επίσης να μειώσετε τον στόχο ισχύος.

Το overclocking είναι ουσιαστικό μέρος της εξόρυξης κρυπτογράφησης. Το καλό είναι ότι δεν μπορεί πραγματικά να βλάψει τις σύγχρονες GPU, καθώς διαθέτει έναν ενσωματωμένο μηχανισμό προστασίας που κλείνει την κάρτα κάθε φορά που κάνετε λάθος τη ρύθμιση. Πρέπει πραγματικά να προσπαθήσετε πολύ σκληρά για να προκαλέσετε οποιαδήποτε φυσική ζημιά στην κάρτα σας με overclocking, δεδομένου ότι δεν έχει καν τον ίδιο αντίκτυπο στην εξουσία και τη θερμοκρασία με το ρολόι CPU.

Αγορά μεταχειρισμένου ανθρακωρύχου GPU

Καθώς η τιμή της κρυπτογράφησης μειώνεται και η εξόρυξη GPU καθίσταται λιγότερο επικερδής, υπάρχει μια προφανής ερώτηση εάν πρέπει να αγοράσετε έναν μεταχειρισμένο ανθρακωρύχο. Λόγω του γεγονότος ότι πολλοί ανθρακωρύχοι πωλούν τις κάρτες γραφικών τους, οι τιμές τους είναι αρκετά λογικές.

Εάν αγοράσετε μεταχειρισμένο ανθρακωρύχο, πρέπει να επιλέξετε μια ασφαλή αγορά για αυτούς τους σκοπούς. Τόσο η Amazon όσο και το eBay προστατεύουν τους αγοραστές από πιθανές απάτες. Υπάρχουν πολλοί ανθρακωρύχοι εκεί έξω που θέλουν να περάσουν τις κάρτες γραφικών που έχουν καεί. Εάν η χρησιμοποιημένη GPU αποδειχθεί σπασμένη, μπορείτε να λάβετε επιστροφή χρημάτων και να γράψετε μια αρνητική κριτική.

Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει:

  • το εμπορικό σήμα της κάρτας ·

  • η εγγύηση

  • την πολιτική επιστροφής της εταιρείας.

συμπέρασμα

Λοιπόν, πόση ζημιά προκαλεί η εξόρυξη GPU στην κάρτα γραφικών σας; Όπως μπορείτε να δείτε, πολύ λίγα. Ωστόσο, πρέπει να αποφύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες και να βεβαιωθείτε ότι έχετε την κατάλληλη τροφοδοσία – υπάρχουν τα κύρια προληπτικά μέτρα για να βεβαιωθείτε ότι ο ανθρακωρύχος GPU θα λειτουργεί χωρίς προβλήματα για χρόνια. Σε γενικές γραμμές, η θερμότητα είναι το κύριο μέλημα όσον αφορά τη μείωση της διάρκειας ζωής της κάρτας γραφικών σας.