Οδηγός για αρχάριους για το Bluzelle – Το αποκεντρωμένο δίκτυο δεδομένων

Είναι δίκαιο να πούμε ότι στο πλαίσιο των μπλοκ αλυσίδων, ο όρος «αποκεντρωμένη» απέχει πολύ από το ασπρόμαυρο. Διαφορετικοί αλγόριθμοι συναίνεσης προσφέρουν διαφορετικούς βαθμούς αποκέντρωσης. Αλλά ακόμη και όταν ένας προγραμματιστής χρησιμοποιεί μία από τις πιο αποκεντρωμένες πλατφόρμες blockchain, η ίδια η εφαρμογή μπορεί να μην είναι πάντα τόσο αποκεντρωμένη όσο εμφανίζεται για πρώτη φορά. Οι προγραμματιστές αφήνουν μια δύσκολη αντιστάθμιση σχετικά με τον τρόπο αποθήκευσης των δεδομένων εφαρμογής τους, πρέπει να εξισορροπήσουν το κόστος με τα οφέλη της αποκέντρωσης.

Εδώ είναι που Μπλουζέλ έρχεται. Είναι ένα πλήρως αποκεντρωμένο δίκτυο δεδομένων, παρέχοντας στους προγραμματιστές χαμηλού κόστους, επεκτάσιμη και ασφαλή επιλογή για αποθήκευση δεδομένων.

Bluzelle.comΠηγή εικόνας: Bluzelle.com

Αυτός ο οδηγός θα καλύπτει τα ακόλουθα:

  • Προβλήματα που λύνει το Bluzelle
  • Πώς λειτουργεί το Bluzelle
  • Διακριτικά BLZ και BNT
  • Αρχιτεκτονική δικτύου
  • Ομάδα
  • Ιστορία και χάρτης πορείας

Προβλήματα που λύνει το Bluzelle

Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας προγραμματιστής στο να αποφασίζει πώς να αποθηκεύει και να διαχειρίζεται τα δεδομένα που απαιτούνται για την αποκεντρωμένη εφαρμογή του είναι η ισορροπία μεταξύ κόστους, ταχύτητας και αποκέντρωσης. Η φιλοξενία δεδομένων on-chain χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμα όπως το Ethereum είναι σχεδόν απαγορευτική, λόγω της αργής απόδοσης και του υψηλού κόστους.

Επιπλέον, το Ethereum και άλλα blockchain δεν έχουν αποτελεσματικά μέσα αποθήκευσης ή διαχείρισης δεδομένων. Διατηρούν όλα τα δεδομένα για πάντα, κάτι που δεν είναι πρακτικό καθώς σημαίνει ότι το blockchain γρήγορα γίνεται ανεξίτηλα βαρύ.

Επομένως, οι περισσότεροι προγραμματιστές επιλέγουν μια κεντρική λύση φιλοξενίας όπως το AWS. Αν και αυτό είναι ταχύτερο και χαμηλότερο, αυτό σημαίνει ότι το dApp χάνει τα οφέλη της αποκέντρωσης. Οι κεντρικές λύσεις μπορεί να είναι λιγότερο ασφαλείς, καθώς οι διακομιστές είναι ευάλωτοι σε εισβολείς και ο προγραμματιστής εξαρτάται από τον πάροχο για να διατηρήσει την ασφάλεια και το απόρρητο.

Τα δεδομένα ενδέχεται να υπόκεινται σε παραβίαση ή λογοκρισία. Οι κεντρικές λύσεις μπορεί να είναι φθηνότερες στην αρχή, αλλά όταν ένα dApp πρέπει να κλιμακωθεί, το κόστος μπορεί να αυξηθεί σημαντικά εάν απαιτείται φιλοξενία σε διαφορετικές περιοχές.

Πώς λειτουργεί το Bluzelle

Το Bluzelle είναι ένα αποκεντρωμένο δίκτυο για την αποθήκευση και τη διαχείριση δεδομένων, το οποίο μπορεί να φανταστεί ως ένα είδος Airbnb για δεδομένα. Το δίκτυο είναι μια σειρά κόμβων που θέτουν το υλικό τους σε λειτουργία για προγραμματιστές dApp που πληρώνουν για ενοικίαση του αποθηκευτικού χώρου και για ανάγνωση και εγγραφή στη βάση δεδομένων.

Από την πλευρά των πελατών, οι προγραμματιστές πληρώνουν σε μάρκες BNT με βάση το μέγεθος του αποθηκευτικού χώρου που χρειάζονται, τις διαβάσεις και τις εγγραφές που κάνει το dApp τους στη βάση δεδομένων και τη γεωγραφική κάλυψη.

Η Bluzelle εκτιμά ότι οι προγραμματιστές θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν περίπου 50% στο κόστος σε σύγκριση με μια κεντρική λύση όπως το AWS DynamoDB. Η Bluezelle επιτυγχάνει αυτές τις μειώσεις κυρίως επειδή ένας κεντρικός πάροχος χρεώνει επιπλέον για αναπαραγωγή, το οποίο εξασφαλίζει ελάχιστο χρόνο διακοπής λειτουργίας και ασφάλεια δεδομένων εάν ένας διακομιστής είναι εκτός σύνδεσης. Ωστόσο, το Bluzelle είναι ένα αποκεντρωμένο δίκτυο, που σημαίνει ότι η αναπαραγωγή έχει ήδη δημιουργηθεί επειδή τα δεδομένα αποθηκεύονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία σε πολλούς κόμβους.

Bluzelle DPoS

Από την πλευρά του δικτύου, η Bluzelle διαθέτει ένα σύστημα εξουσιοδοτημένων αποδείξεων (PoS) που δίνει κίνητρα στους ανθρώπους να συμμετάσχουν ως επικυρωτές. Οι επικυρωτές παρέχουν το υλικό τους για αποθήκευση και διαχείριση δεδομένων και διακυβεύονται τα δικά τους κουπόνια σε αντάλλαγμα για ένα μερίδιο των τελών ενοικίασης δικτύου που πληρώνουν οι προγραμματιστές. Ο μηχανισμός DPoS διασφαλίζει επίσης ότι οι αλλαγές σε μια βάση δεδομένων είναι γνήσιες και αποτρέπει την κακή συμπεριφορά εκ μέρους των συμμετεχόντων στο δίκτυο.

Οι ανταμοιβές επικύρωσης είναι ανάλογες με την αξία του στοιχήματός τους σε σύγκριση με τη συνολική αξία όλων των διακριτικών που στοιχηματίζονται στο δίκτυο. Για παράδειγμα, εάν ένας επικυρωτής στοιχηματίσει 10.000 BNT και τα συνολικά διακριτικά που έχουν στοιχηματίσει όλοι οι επικυρωτές είναι 100.000 BLZ, τότε ο επικυρωτής έχει το 10% της δύναμης ψήφου για την επικύρωση κάθε δεδομένου μπλοκ και λαμβάνει το 10% των εσόδων που διανέμονται στους επικυρωτές.

Υπάρχουν επίσης κυρώσεις για κακή συμπεριφορά, οπότε ένας επικυρωτής θα χάσει μέρος του πονταρίσματός του εάν διαπιστωθεί ότι ενεργεί ενάντια στο δίκτυο. Οι ποινές κατανέμονται σε άλλους συμμετέχοντες στο δίκτυο και στο Bluzelle σύμφωνα με τις αναλογίες ως έσοδα.

Οι κάτοχοι κουπονιών μπορούν να εκχωρήσουν επικυρωτές και να κερδίσουν μερίσματα από τις αμοιβές τους, γεγονός που λειτουργεί ως κίνητρο για ενεργό συμμετοχή στη συναίνεση και για να κερδίσει κάνοντας έτσι.

Διακριτικά BLZ και BNT

Η Bluzelle χρησιμοποιεί ένα σύστημα δύο συμβόλων. Το BLZ είναι ένα διακριτικό ERC20 που χρησιμεύει ως «δημόσιο» διακριτικό. Είναι εμπορεύσιμο σε ανταλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των Binance και Huobi και μπορεί να αποθηκευτεί σε οποιοδήποτε πορτοφόλι συμβατό με ERC20. Τόσο οι προγραμματιστές όσο και οι επικυρωτές ξεκινούν με μάρκες BLZ ως πληρωμή ή για στοιχήματα.

Στο σημείο εισόδου στο δίκτυο Bluzelle ως πελάτης ή επικυρωτής, το δίκτυο κλειδώνει τα διακριτικά BLZ και εκδίδει εγγενή διακριτικά, που ονομάζονται BNT, στο πορτοφόλι Bluzelle του χρήστη. Τα κουπόνια μπορούν στη συνέχεια να δαπανηθούν ή να στοιχηματιστούν ανάλογα.

Εάν υπάρχουν μη χρησιμοποιημένα διακριτικά BNT, τότε ένας χρήστης μπορεί να τα μετατρέψει σε BLZ και να τα αποσύρει σε εξωτερικό πορτοφόλι ή λογαριασμό ανταλλαγής.

Αρχιτεκτονική δικτύου

Όλα τα δεδομένα στο Bluzelle αποθηκεύονται σε “ζώνες βάσης δεδομένων” που περιλαμβάνουν ένα υπο-δίκτυο 13 ή περισσότερων κόμβων. Οι ζώνες συγχρονίζονται συνεχώς μεταξύ τους. Όλοι οι κόμβοι είναι ίσοι, οπότε αν κάποιος είναι εκτός σύνδεσης, τα δεδομένα παραμένουν διαθέσιμα στο dApp επειδή όλοι οι άλλοι κόμβοι διατηρούν το ίδιο αντίγραφο. Αλλαγές γίνονται στη βάση δεδομένων μόνο όταν η υπεροχή των δύο τρίτων καταλήξει σε συμφωνία. Οι ζώνες βάσης δεδομένων μπορούν να προστεθούν ή να αφαιρεθούν για κλιμάκωση προς τα πάνω και προς τα κάτω ανάλογα με τη ζήτηση.

Το Bluzelle είναι η πρώτη βάση δεδομένων που τροφοδοτείται από το πρωτόκολλο Cosmos και Tendermint. Η μηχανή βάσης δεδομένων αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας το Cosmos SDK και ο συναίνετος μηχανισμός BFT βασίζεται στο Tendermint. Το να βασίζεστε στο Cosmos σημαίνει ότι οι χρήστες Bluzelle μπορούν να επωφεληθούν από τη διαλειτουργικότητα με άλλα δίκτυα που βασίζονται στο Cosmos, ώστε να μπορούν να έχουν φυσική πρόσβαση στις υπηρεσίες Bluzelle.

Οι προγραμματιστές έχουν επίσης πρόσβαση στο Bluzelle Studio, μια διαδραστική εφαρμογή ιστού που επιτρέπει στους προγραμματιστές να συνεργάζονται με τη βάση δεδομένων.

Ομάδα

Η Bluezelle ιδρύθηκε από τον CEO Pavel Bains και τον CTO Neeraj Murarka.

Πριν από τη δημιουργία του Bluezelle, ο Pavel Bains συνέστησε το StoryPanda, μια ψηφιακή πλατφόρμα για παιδικά βιβλία. Μέσα από αυτό, έγινε μέλος της κορυφαίας εταιρείας VC 500 Startups. Πριν από αυτό, εργάστηκε στη γενική διαχείριση και χρηματοδότηση για στούντιο βιντεοπαιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων των Threewave Software και Disney Interactive Studios.

Παράλληλα με τον ρόλο του κορυφαίου Bluzelle, ο Bains συμβουλεύει εταιρείες ψηφιακών μέσων και τεχνολογίας σε τομείς όπως η M&Α και αύξηση κεφαλαίου.

Ο Neeraj Murarka είναι μηχανικός και αρχιτέκτονας συστημάτων υπολογιστών που απέκτησε πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google, η IBM και η Hewlett Packard. Μεταξύ άλλων έργων, εργάστηκε σε μια τροποποιημένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android για λιανικές αγορές.

Ιστορία και χάρτης πορείας

Η Bluzelle συγκέντρωσε με επιτυχία 19,5 εκατομμύρια δολάρια σε πώληση token το 2018. Τον Φεβρουάριο του 2018, το διακριτικό BLZ εισήχθη τόσο στο Binance όσο και στο Huobi. Η εταιρεία συνεργάστηκε με ονόματα υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών HSBC και OCBC, σε εφαρμογές blockchain.

Το Bluezelle έχει περάσει από διάφορες επαναλήψεις του testnet και τώρα βρίσκεται στην τελευταία φάση πριν ξεκινήσει το mainnet. Προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμη ημερομηνία για την εκκίνηση του mainnet. Ωστόσο, καθώς η πλατφόρμα διέρχεται το τελικό τεστ πίεσης, φαίνεται δίκαιο να υποθέσουμε ότι θα επιβεβαιωθεί μια ημερομηνία έναρξης νωρίτερα παρά αργότερα.

συμπέρασμα

Στον πλέον γεμάτο κόσμο blockchain, η Bluzelle φαίνεται να καταλαμβάνει τη δική της θέση στην αποθήκευση δεδομένων ως υπηρεσία. Άλλες αποκεντρωμένες λύσεις τείνουν να επικεντρώνονται στην αποθήκευση αρχείων (Siacoin, Storj), η οποία δεν επιλύει το ζήτημα της αποθήκευσης δεδομένων. Ειδικότερα, το να βασίζεσαι στον Κόσμο θα μπορούσε να αποδειχθεί μια καταλαβαίνουσα κίνηση δεδομένης της ώθησης για διαλειτουργικότητα.

Ως εκ τούτου, το έργο έχει την ευκαιρία να χαράξει ένα όνομα για την κοινότητα προγραμματιστών dApp. Υποθέτοντας ότι η εκκίνηση του mainnet πηγαίνει ομαλά και το Bluzelle μπορεί να εκτελέσει μια σταθερή στρατηγική μάρκετινγκ, έχει κάθε πιθανότητα επιτυχίας.