Τι είναι τα μη ευέλικτα κουπόνια;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν συνηθίσει την ιδέα των νομισμάτων και των κουπονιών στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, καθώς είναι μια φυσική επέκταση του κόσμου των χρημάτων fiat. Τα αγοράζουμε, τα αποθηκεύουμε, τα δανείζουμε και τα χρησιμοποιούμε για κάθε είδους οικονομική χρήση που έχουμε συνηθίσει.

Υπάρχει, ωστόσο, ένας διαφορετικός τύπος κρυπτογραφικού στοιχείου που δεν μοιράζεται τις ιδιότητες του χρήματος. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τον κόσμο των συλλεκτών και σπάνιων μοναδικών αντικειμένων, όπως τράπουλες με κάρτες Magic the Gathering και παρόμοια σπάνια αντικείμενα. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ονομάζονται μη εύφλεκτα διακριτικά.

Ευφλεκτότητα και μη ευφλεκτότητα

Το Fungibility είναι το χαρακτηριστικό των πραγμάτων με πανομοιότυπες προδιαγραφές, ergo είναι εναλλάξιμα μεταξύ τους χωρίς απώλεια αξίας. Σκεφτείτε έναν λογαριασμό είκοσι δολαρίων – κάθε λογαριασμός έχει την ίδια αξία με οποιονδήποτε άλλο λογαριασμό είκοσι δολαρίων, οπότε η λήψη ενός λογαριασμού δεν κάνει καμία διαφορά από τη λήψη ενός άλλου λογαριασμού, αρκεί, φυσικά, να είναι σε καλή κατάσταση. Είναι εύθραυστα μόνο και μόνο επειδή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα λέει ότι αξίζει το ίδιο.

Αυτό σημαίνει ότι η ευφλεκτότητα δεν είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό του αντικειμένου, αλλά και μια ιδιότητα που μπορεί να διαποτιστεί σε ένα αντικείμενο με νομικά μέσα. Αυτό μπορεί να φαίνεται κοινή λογική σήμερα, αλλά δεν συνέβαινε πάντα.

Παλαιότερα, τα νομίσματα που κόπηκαν σε ένα βασίλειο ήταν σπάνια εύθραυστα επειδή η καθαρότητα του βασικού μετάλλου που χρησιμοποιούσε για να σφυρηλατήσει τα νομίσματα διέφερε μεταξύ των παρτίδων, τα πλαστά συχνά μαστούραν μεγάλες παρτίδες νομισμάτων και αν ένας μονάρχης σφετεριζόταν τότε όλα τα νομίσματα με το πρόσωπό του πάνω τους θα χάσει ξαφνικά την αξία τους. Τα συμβατικά χρήματα fiat δεν είναι η πανάκεια που μερικοί άνθρωποι το κάνουν. Πράγματι, η ευφλεκτότητα του χρήματος είναι μια σχετικά σύγχρονη εφεύρεση.

Η αντίθετη περίπτωση δεν είναι ευπροσάρμοστη. Εδώ, κάθε είδος ή ομάδα αντικειμένων είναι σπάνιο και πολύ λιγότερο εναλλάξιμο. Σκεφτείτε μια κάρτα του 1916 Sporting News Babe Ruth: υπάρχουν λίγα από αυτά στον κόσμο και θα ήταν δύσκολο να βρείτε μια τρέχουσα κάρτα μπέιζμπολ που να ταιριάζει με την αξία της. Αυτή η σπανιότητα τους καθιστά πολύ ακριβά αν θέλετε να ανταλλάξετε ένα με χρήματα, να το πουλήσετε.

Η ιδέα της μη ευελιξίας έχει επίσης μεταφερθεί σε μπλοκ αλυσίδων και δημιούργησε μια ειδική κατηγορία διακριτικών που δεν είναι εύφλεκτα. Αυτά τα κουπόνια έχουν σχεδιαστεί για να είναι λιγοστά και όχι σε αντίθεση με τις κάρτες Babe Ruth του 1916, όπου ο χρόνος έχει κάνει τη δουλειά του και εξαλείφει τα πρωτότυπα.

Αυτό το στοιχείο μη ευπροσάρμοστου σε αυτά τα διακριτικά τα καθιστά πολύ εύχρηστα για ορισμένες περιπτώσεις χρήσης.

Ποιες είναι μερικές εφαρμογές μη εύχρηστων μαρκών?

Συλλεκτικά είναι η πιο άμεση εφαρμογή μη εύφλεκτων μαρκών (NFT). Ένα πρώιμο παράδειγμα και ακόμα ένα από τα πιο επιτυχημένα είναι τα CryptoKitties, όπου οι παίκτες αναπαράγονται, μεγαλώνουν και ανταλλάσσουν ψηφιακές γάτες στο blockchain Ethereum.

Μια άλλη ευρέως δημοφιλής έκδοση είναι τα παιχνίδια καρτών. Όπως το προαναφερθέν Magic the Gathering, τα παιχνίδια καρτών που χρησιμοποιούν το NFT εκρήγνυνται στο χώρο blockchain σε πολλά πρωτόκολλα και όχι μόνο στο blockchain Ethereum. Παιχνίδια όπως το Neon District και το Six Dragons διαδίδουν την ιδέα.

Τέλος, τα αθλητικά franchise εισέρχονται επίσης στο χώρο. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, το Major League Baseball ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κυκλοφορήσει την επόμενη παρτίδα συλλεκτών καρτών στο blockchain – φέρνοντας έτσι το παρελθόν και το μέλλον της συλλογής καρτών μπέιζμπολ.

Πώς φτιάχνονται οι NFT?

Υπάρχουν γενικά δύο πρότυπα για μη εύφλεκτα μάρκες, όπως εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο blockchain Ethereum.

Το ERC721 που παρουσιάστηκε από την ομάδα των CryptoKitties έγινε το πρώτο πρότυπο που δημιούργησε NFT σε ένα πρωτόκολλο blockchain. Το πρότυπο σχεδιάστηκε στη γλώσσα Solidity, έτσι ώστε τα πρότυπα για τη δημιουργία και την τροποποίηση αυτών των τύπων στοιχείων να είναι εύκολα προσβάσιμα από τη βιβλιοθήκη OpenZeppelin.

Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις έξυπνες συμβάσεις, κάντε κλικ στο εδώ.

Σε γενικές γραμμές, το μόνο που χρειάζεται για τη δημιουργία ενός NFT είναι δύο πράγματα. Ένας, ένας τρόπος για να επαληθεύσετε ποιος κατέχει τι, και δύο, μια μέθοδο για να μεταβιβάσετε την ιδιοκτησία. Στη βασική σύλληψή του, το πρότυπο ERC721 είναι σχετικά βασικό, έτσι είναι εύκολο στη χρήση και γρήγορη αλλαγή.

Το ERC1155, που δημιουργήθηκε από τους προγραμματιστές της Enjin, είναι ένα πρότυπο που παρέχει ημι-ευπροσάρμοστη. Τα αναγνωριστικά σε αυτό το πρότυπο αντιπροσωπεύουν κλάσεις στοιχείων αντί για μεμονωμένα αντικείμενα. Για παράδειγμα, σε ένα παιχνίδι καρτών, μπορεί να θέλετε να δημιουργήσετε μια κατηγορία καρτών που αντιπροσωπεύουν παγοκράτες. Αντί να έχει ένα NFT να αντιπροσωπεύει κάθε μεμονωμένο φύλλο, το παιχνίδι μπορεί να δημιουργήσει δεκαπέντε κάρτες στην τάξη και να μην κάνει ποτέ περισσότερα. Έτσι, καθώς το παιχνίδι εξελίσσεται, ο πάγος δράκος γίνεται πιο σπάνιος.

Αυτό ανοίγει τη δυνατότητα μεταφοράς μαρκών μαζικά. Ένας πρώιμος υιοθέτης με τετρακόσιους δράκους πάγου θα μπορούσε να βάλει τους μισούς για δημοπρασία ή να τους μεταφέρει σε διαφορετικό λογαριασμό. Αυτό προηγουμένως δεν ήταν δυνατό χρησιμοποιώντας το πρότυπο ERC721. Λόγω αυτού του υψηλότερου επιπέδου απόδοσης, πολλές νέες ομάδες προγραμματιστών απομακρύνονται από το ERC271 στο ERC1155 κατά τη δημιουργία νέων έργων.

Φυσικά, το Ethereum δεν είναι η μόνη πλατφόρμα για την παροχή προτύπων για μη μύκητες μάρκες, αν και οι περισσότερες από τις καινοτομίες και την ανάπτυξη τείνουν να συμβαίνουν στον χώρο Ethereum. Για παράδειγμα, το SuperRare χρησιμοποιεί NFTs για την πώληση και τη συλλογή ψηφιακής τέχνης. Με ένα απλό πορτοφόλι Ethereum, ο καθένας μπορεί να αρχίσει να συγκεντρώνει μια συλλογή ψηφιακών έργων τέχνης για να απολαύσει την ομορφιά του ή να ανταλλάξει χρηματική αξία.

Όπως μπορούμε να δούμε, ο κόσμος των μη εύφλεκτων μαρκών ανοίγει έναν εντελώς νέο χώρο δυνατοτήτων για ανθρώπους και έργα. Η έλλειψη μπορεί να είναι μια συνάρτηση του σχεδιασμού ή μια αναπαράσταση της μοναδικότητας της τέχνης – όλα περιλαμβάνονται σε ένα blockchain που διευκολύνει την κατοχή, την επαλήθευση και την ανταλλαγή με μια μεγάλη ομάδα συμμετεχόντων στην αγορά.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να ξεκινήσετε τις συναλλαγές, κάντε κλικ στο εδώ.

Όπως με οτιδήποτε στον κόσμο της κρυπτογράφησης, αυτή είναι μια σχετικά νέα καινοτομία. Το CryptoKitties έχει λιγότερο από πέντε χρόνια και όλα τα επόμενα έργα ακόμη λιγότερο. Ωστόσο, η αγορά έχει αλλάξει δραματικά με αυτό το νέο είδος συμβολής και η καινοτομία μόλις ξεκινά. Το μέλλον είναι λαμπρό για συλλέκτες και εμπόρους ειδικών ειδών.