Γιατί ο εγκέφαλός σας είναι ένα φοβερό πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων

Εάν θέλετε να διαχειριστείτε τα κρυπτονομίσματά σας, πιθανότατα θα χρειαστείτε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ένα αντίγραφο ασφαλείας της φράσης σας ή τα ιδιωτικά κλειδιά που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της πρόσβασης στα χρήματά σας και το δεύτερο είναι ένα λογισμικό πορτοφολιού που θα σας βοηθήσει να εκτελέσετε συναλλαγές και να διαχειριστείτε το χαρτοφυλάκιό σας.

Παρόλο που οι περισσότεροι χρήστες δημιουργούν και αποθηκεύουν τις φράσεις των σπόρων τους χρησιμοποιώντας λογισμικό ασφαλούς πορτοφολιού, ένα μικρό μέρος των χρηστών επιλέγουν να αποφύγουν τη διατήρηση ενός φυσικού αντιγράφου ασφαλείας της φράσης σπόρου τους και αντ ‘αυτού ακολουθούν την ασυνήθιστη διαδρομή απλής απομνημόνευσης του σπόρου τους. Μετά την ανάκληση, αυτή η φράση μπορεί στη συνέχεια να εισαχθεί σε ένα πορτοφόλι ανά πάσα στιγμή, επιτρέποντας σε αυτούς τους χρήστες να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους.

Στην επιφάνεια, αυτό φαίνεται σαν μια ελκυστική ιδέα. Σε τελική ανάλυση, ο σπόρος δεν μπορεί ποτέ να κλαπεί ή να καταστραφεί κατά λάθος, μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε χωρίς περιορισμούς και επιτρέπει κυριολεκτικά στους χρήστες να είναι η δική τους τράπεζα. Αλλά όπως θα δούμε σύντομα, αυτά τα λεγόμενα «brainwallets» είναι εξαιρετικά επικίνδυνα στη χρήση και πιθανότατα θα οδηγήσουν τελικά σε πλήρη απώλεια χρημάτων.

Τα πορτοφόλια του εγκεφάλου είναι απίστευτα απτά

Η δημιουργία ενός εγκεφάλου περιλαμβάνει συνήθως την επιλογή ενός αριθμού λέξεων και τη δημιουργία μνημονίου από αυτές. Αυτό το μνημονικό στη συνέχεια απομνημονεύεται, επιτρέποντας στους χρήστες να συμπεράνουν την αρχική ακολουθία λέξεων και η αρχική φράση διαγράφεται από οποιαδήποτε φυσική τοποθεσία, αφήνοντας το μόνο αντίγραφο στο μυαλό του χρήστη.

Αυτό το μνημονικό μπορεί να είναι τόσο μακρύ όσο και όσο φαίνεται, όπως του αρέσει ο χρήστης – φαινομενικά να δίνει στον χρήστη την επιλογή έναντι της ασφάλειας των περιουσιακών του στοιχείων, με τα μεγαλύτερα μνημονικά να θεωρούνται γενικά πιο ασφαλή από τα μικρότερα. Δυστυχώς, παρόλο που είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί οποιοσδήποτε συνδυασμός τυχαίων λέξεων για ένα brainwallet, ένας μεγάλος αριθμός χρηστών επιλέγουν να χρησιμοποιούν τα αγαπημένα τους αποσπάσματα ως πορτοφόλι τους – κάτι που είναι τυχαίο.

Σύμφωνα με ένα πρόσφατη μελέτη Ολοκληρώθηκε από την έρευνα BitMEX, τα τείχη του εγκεφάλου που δημιουργήθηκαν από αποσπάσματα από δημοφιλή έργα μυθοπλασίας είναι εξαιρετικά ανασφαλή και ενδέχεται να καταστραφούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Στη μελέτη, το BitMEX δημιούργησε οκτώ εγκεφαλικά τείχη χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από δημοφιλή βιβλία και φόρτωσε το καθένα με 0,005 bitcoin (BTC).

Αυτά κυμαίνονταν από τρεις έως εξήντα λέξεις – και κάθε μία από τις άγνωστες εισβολές έσπασε μέσα σε μια μέρα, και τη συντομότερη φράση σπόρου εγκεφάλου ("καλέστε με τον Ισμαήλ ») έσπασε κάτω από ένα δευτερόλεπτο.

Ορισμένα από αυτά τα εγκεφαλικά τείχη παραβιάστηκαν σε λιγότερο από τρία δευτερόλεπταΠηγή: Έρευνα BitMEX

Όχι μόνο αυτό, αλλά μόλις ραγίστηκαν, αυτά τα πορτοφόλια αποστραγγίστηκαν με δυσανάλογα υψηλό τέλος, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν πολλά άτομα που αναζητούν ενεργά επισφαλή πορτοφόλια και ότι ο χάκερ αναγκάστηκε να πληρώσει υπερβολικά για να ασφαλίσει τα νομίσματα – ή ενδεχομένως να τα χάσει σε άλλο χάκερ.

Αλλά περισσότερο από αυτό, τα εγκεφαλικά τείχη πρέπει επίσης να ξεχαστούν – καθιστώντας έτσι τα αποθηκευμένα κρυπτονομίσματα απρόσιτα για πάντα. Οι μνήμες είναι μεταβλητές και και οι δύο μπορούν και αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Οι πιθανότητες μιας μνημονικής μνήμης του εγκεφαλικού τείχους που τροποποιείται στην πραγματικότητα αυξάνεται όσο πιο συχνά γίνεται ανάκληση, καθώς η πράξη ανάκλησης της μνήμης την καθιστά εύκαμπτη και υπόκειται σε τροποποίηση.

Για αυτούς τους λόγους, τα εγκεφαλικά τείχη θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε ακραίες περιστάσεις και ποτέ με μια ακολουθία λέξεων που λαμβάνονται από τη δημόσια βιβλιογραφία.

Τι να χρησιμοποιήσετε αντ ‘αυτού

Τα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων έχουν προχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, δεν είναι απαραίτητο να συμβιβαστείτε σχετικά με την ευκολία χρήσης, την ασφάλεια ή το σετ χαρακτηριστικών – καθώς υπάρχουν πορτοφόλια που προσφέρουν όλα αυτά σε ίση αφθονία.

Μεταξύ αυτών, Πορτοφόλι νομισμάτων έχει επανειλημμένα ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα, λόγω της χρηστικότητάς του και της εξαιρετικής ασφάλειας, καθιστώντας το ιδανικό τόσο για αρχάριους όσο και για βετεράνους. Σε αντίθεση με το brainwallet, το Coin Wallet δεν απαιτεί από εσάς να απομνημονεύσετε τη φράση του σπόρου σας για να το κρατήσετε ασφαλές από τα αδιάκριτα μάτια. Αντίθετα, το Coin Wallet χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση AES-256 για την κρυπτογράφηση αυτού του σπόρου και την αποθήκευση με ασφάλεια στον υπολογιστή σας.

Το Coin Wallet είναι διαθέσιμο για επιτραπέζιους και κινητές συσκευέςΠηγή: Πορτοφόλι νομισμάτων

Τα χρήματα που διατηρεί αυτός ο σπόρος μπορούν να προσπελαστούν μόνο αφού περάσουν οι κατάλληλοι έλεγχοι ασφαλείας – όπως βιομετρικός έλεγχος ταυτότητας (δακτυλικό αποτύπωμα ή FaceID) ή εάν έχει εισαχθεί ειδικός έλεγχος ταυτότητας βάσει υλικού, π.χ. όποιος Συμβατό με FIDO ραβδί ασφαλείας.

Η φράση σπόρου που δημιουργείται από το Coin Wallet διαθέτει εξαιρετικά υψηλή εντροπία – αυτό σημαίνει ότι είναι πρακτικά αδύνατο να σπάσει. Μόλις δημιουργήσετε το πορτοφόλι σας, θα μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στη φράση του σπόρου σας και να δημιουργήσετε τη δική σας μνημονική πρόταση για να την δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας στον εγκέφαλό σας. Αλλά σε αντίθεση με το brainwallet, θα σας συγχωρεθεί αν το ξεχάσετε, καθώς η συσκευή σας θα λειτουργήσει ως ασφαλές αντίγραφο ασφαλείας για να ανακτήσει τα χρήματά σας εάν χρειαστεί.