Τι είναι το Αποκεντρωμένο Exchange (DEX);

Σε μια εποχή αποκέντρωσης που κατέστη δυνατή με την έλευση της τεχνολογίας Blockchain, βλέπουμε πολλά καθημερινά πράγματα που χρησιμοποιούμε να αρχίζουν να μετατοπίζονται από κεντρικές σε αποκεντρωμένες φόρμες. Το Bitcoin είναι το καλύτερο παράδειγμα αυτού, καθώς είναι ένα νόμισμα που δεν έχει κεντρικό εκδότη, αλλά ελέγχεται από όλα τα εκατομμύρια κόμβους ανθρακωρύχων στο δίκτυο. Δεν υπάρχει κανένας κεντρικός φορέας που τα ελέγχει όλα. Πώς λοιπόν μπορεί η αποκέντρωση να μετατραπεί σε ανταλλαγή; Σίγουρα υπάρχουν κρυπτογραφικές ανταλλαγές, όπως Coinbase, Gemini, Bittrex κ.λπ., αλλά αυτές οι ανταλλαγές εξακολουθούν να είναι συγκεντρωτικές.

Η αποκεντρωμένη ανταλλαγή

Η αποκεντρωμένη ανταλλαγή (DEX) είναι μια αγορά συναλλάγματος που δεν βασίζεται σε μια υπηρεσία τρίτου μέρους για τη διατήρηση των χρημάτων του πελάτη, όπως το Coinbase. Αντ ‘αυτού, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται απευθείας μεταξύ των χρηστών σε ένα δίκτυο p2p μέσω μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας. Αυτό το σύστημα δημιουργείται δημιουργώντας διακριτικά μεσολάβησης, τα οποία είναι κρυπτονομικά στοιχεία που αντιπροσωπεύουν ένα συγκεκριμένο fiat ή κρυπτογράφηση. Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε περιουσιακά στοιχεία, τα οποία μπορούν να αντιπροσωπεύουν μετοχές σε μια εταιρεία για παράδειγμα, ή μέσω ενός αποκεντρωμένου συστήματος μεσεγγύησης πολλαπλών υπογραφών, μεταξύ άλλων λύσεων που βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη.

Αυτό το σύστημα έρχεται σε αντίθεση με το τρέχον κεντρικό μοντέλο στο οποίο οι χρήστες καταθέτουν τα χρήματά τους και η ανταλλαγή εκδίδει ένα IOU που μπορεί να διατίθεται ελεύθερα στην πλατφόρμα. Όταν ένας χρήστης ζητά να αποσύρει τα χρήματά του, αυτά μετατρέπονται σε κρυπτογράφηση που αντιπροσωπεύουν και αποστέλλονται στον κάτοχό τους.

Λειτουργικά DEX για έλεγχο

 • ΙΔΕΞ

 • Κύματα DEX

 • OpenLedger DEX

 • CryptoBridge DEX

 • Airswap

 • EtherDelta

Βασικές διαφορές μεταξύ κεντρικών και αποκεντρωμένων ανταλλαγών

Ανωνυμία

Οι αποκεντρωμένες πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων αφορούν την ανωνυμία. Θεωρήστε τους ως το κατανεμημένο ισοδύναμο Blockchain των κεντρικών ανταλλαγών.

Οι κυβερνητικοί κανονισμοί που τέθηκαν σε ισχύ οδήγησαν στην τήρηση αυστηρών νόμων αναγνώρισης. Είναι δύσκολο να πραγματοποιήσετε ανώνυμα συναλλαγές σε μια κεντρική πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων. Μόλις πρόσφατα, η Coinbase ανάγκασε όλους τους χρήστες της να προσθέσουν διευθύνσεις, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και έγγραφα ταυτότητας, εάν οι πελάτες θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Exchange. Ποιος ξέρει τι είδους κυβερνητική αναφορά θα υποχρεωθεί να κάνει η Coinbase στις αρχές του 2019.

Αυθεντικοποίηση

Δεν χρειάζεται να βασίζεστε σε έναν διαμεσολαβητή τρίτου μέρους για έλεγχο ταυτότητας χρήστη. Με έξυπνα συμβόλαια και πολλές εφαρμογές πρωτοκόλλου Blockchain, ολόκληρο το σύστημα είναι κατασκευασμένο για να παρέχει έλεγχο ταυτότητας χωρίς έγκριση και εξουσιοδότηση συναλλαγών ανταλλαγής κρυπτογράφησης. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με τις έξυπνες επαφές που επιβάλλουν την πολιτική της ανταλλαγής και διασφαλίζοντας ότι οι χρήστες δεν μπορούν να διπλασιάσουν τις δαπάνες και ότι λαμβάνουν υποσχέσεις πληρωμής. Ο έλεγχος ταυτότητας τρίτου μέρους αφαιρείται από την εξίσωση.

Οφέλη από αποκεντρωμένες ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων

Ταμεία ελέγχονται από χρήστες

Μια αποκεντρωμένη ανταλλαγή ανήκει και ελέγχεται από όλους τους συμμετέχοντες, οπότε δεν υπάρχει κεντρική αρχή που έχει φύλαξη των καταθέσεων. Ο έλεγχος των χρημάτων είναι πάντα στα χέρια του πελάτη, δεδομένου ότι το δίκτυο χρησιμοποιεί ένα δίκτυο p2p. Τα έξυπνα συμβόλαια ρυθμίζουν και διασφαλίζουν την ορθή εκτέλεση συναλλαγών και πληρωμών, που συμβαίνουν μεταξύ των χρηστών στο δίκτυο. Επιπλέον, οι χρήστες ελέγχουν τα ιδιωτικά τους κλειδιά καθώς και τα χρήματά τους ανά πάσα στιγμή σε μια αποκεντρωμένη ανταλλαγή. Δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ της αρχής ανταλλαγής και του χρήστη, οπότε ορισμένα ζητήματα, όπως η απώλεια χρημάτων εμφανίζονται.

Συναλλαγές: γρηγορότερα, φθηνότερα

Δυνατότητα παροχής μιας πλατφόρμας που διευκολύνει ταχύτερες, φθηνότερες και οικονομικότερες συναλλαγές κρυπτογράφησης / συναλλαγών από τις κεντρικές ανταλλαγές. Η κατάργηση του ελέγχου ταυτότητας τρίτου μέρους μειώνει δραστικά τις χρεώσεις και το χρόνο καθυστέρησης πριν από την επεξεργασία των παραγγελιών αγοράς / πώλησης.

Μειώθηκε ο χρόνος διακοπής λειτουργίας και ο διακομιστής

Μια αποκεντρωμένη ανταλλαγή είναι πολύ λιγότερο ευαίσθητη σε επιθέσεις από τις κεντρικές ανταλλαγές. Υπήρξαν πολλές παραβιάσεις υψηλού προφίλ σε μεγάλες συγκεντρωτικές πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτογράφησης που δείχνουν πόσο ευαίσθητα είναι τα κεντρικά κέντρα ανταλλαγής σε κυβερνοεπιθέσεις. οι αποκεντρωμένες ανταλλαγές δεν έχουν κανένα σημείο εισόδου, παρόμοιο με ένα Blockchain. Ως εκ τούτου, ένας χάκερ θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο περισσότερα από το μισό του δικτύου για να μπορεί να διοικεί το σύστημα. Εάν μόνο ένας κόμβος λαμβάνεται εκτός σύνδεσης, ολόκληρο το δίκτυο δεν έχει παραβιαστεί.

Τα πορτοφόλια υλικού ενσωματώνονται εύκολα

Πολλές αποκεντρωμένες ανταλλαγές προσφέρουν ομαλή ενσωμάτωση με πορτοφόλια υλικού, η οποία εξασφαλίζει μια πολύ ασφαλέστερη συναλλαγή. Οι χρήστες μπορούν να στέλνουν μάρκες απευθείας από τα πορτοφόλια υλικού τους σε έξυπνες συμβάσεις σε πολλές αποκεντρωμένες ανταλλαγές. Σε κεντρικές ανταλλαγές, αντίθετα, αυτό δεν είναι δυνατό επειδή οι χρήστες πρέπει να εισάγουν χειροκίνητα ιδιωτικά κλειδιά για να μεταφέρουν κέρματα από πορτοφόλια υλικού σε κεντρικές ανταλλαγές. Αυτό ανοίγει τη συναλλαγή σε ηλεκτρονικό ψάρεμα, καθώς και πληκτρολόγια και κλοπή κλειδιών και κωδικών πρόσβασης.

Μειονεκτήματα αποκεντρωμένων ανταλλαγών κρυπτονομισμάτων

Παρόλο που ακούγεται ότι μια αποκεντρωμένη ανταλλαγή είναι πανάκεια για όλα τα δεινά των κεντρικών ανταλλαγών, δεν είμαστε εκεί ακόμα, καθώς αυτές οι ανταλλαγές είναι ακόμα πολύ πράσινες και δεν προσανατολίζονται προς έναν αρχάριο χρήστη.

Προχωρημένοι χρήστες

Οι κεντρικές ανταλλαγές έχουν εύληπτες καρτέλες και κουμπιά στους ιστότοπούς τους, ενώ πολλές αποκεντρωμένες ανταλλαγές Bitcoin έχουν έναν ταμπλό ταμπλό ανταλλαγής που χρειάζεται να συνηθίσει. Αυτά δεν προορίζονται για αρχάριους, και δεδομένου ότι πολλά άτομα στην κρυπτοσφαίρα είναι νέοι χρήστες, θα μείνουν εκτός λειτουργίας, έως ότου απλουστευθεί η τεχνολογία.

Μόνο βασικές συναλλαγές

Από τώρα οι περισσότερες αποκεντρωμένες ανταλλαγές υποστηρίζουν μόνο τις βασικές λειτουργίες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων: αγορά και πώληση. Πολλά από τα προηγμένα χαρακτηριστικά διαπραγμάτευσης, όπως η διαπραγμάτευση περιθωρίου, η διαπραγμάτευση stop-loss κ.λπ. είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι αποκεντρωμένες ανταλλαγές δεν έχουν επιτύχει μεγάλη δημοτικότητα στο μεγαλύτερο περιβάλλον συναλλαγών κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, όπως και με οποιαδήποτε τεχνολογία, μπορούμε να προβλέψουμε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά θα φτάσουν σε εύθετο χρόνο.

Δεν υπάρχουν συναλλαγές κρυπτογράφησης / fiat

Οι DEX εκεί έξω δεν έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται fiat αυτή τη στιγμή που απαιτεί να υπάρχει ήδη κρυπτογράφηση στην τράπεζα ή τη δυνατότητα να το μετακινήσετε μέσω άλλου κεντρικού χρηματιστηρίου, το οποίο νικά τον σκοπό χρήσης ενός DEX εάν πρέπει πρώτα να περάσετε από μια κεντρική ανταλλαγή.

Χαμηλή ρευστότητα

Δεδομένου ότι οι ανταλλαγές δεν είναι τόσο δημοφιλείς στις μάζες, αυτό σημαίνει ότι έχουν χαμηλούς όγκους και χαμηλή ρευστότητα. Αυτό μπορεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα εάν υπάρχει μια τεράστια εντολή πώλησης που εκτελείται και όλα τα χρήματα στεγνώσουν. Οι χρήστες θα κολλήσουν προσπαθώντας να κάνουν αναλήψεις μέχρι να φτάσουν κάποιες παραγγελίες αγοράς στο τραμ.

Τρία οφέλη για αποκεντρωμένες ανταλλαγές

 • Ο χρήστης ελέγχει τα χρήματά του

 • Ο χρήστης παραμένει ανώνυμος

 • Τα αγκάθια μετριάζονται λόγω της αποκεντρωμένης φύσης, μια ανταλλαγή δεν μπορεί να μειωθεί

Τρία αρνητικά στις κεντρικές ανταλλαγές

 • Ο χρήστης δεν ελέγχει τα χρήματά του, αλλά η ανταλλαγή

 • Ο χρήστης δεν μπορεί να παραμείνει ανώνυμος, πρέπει να υποβάλει ταυτότητα

 • Η διακοπή λειτουργίας του hack και του διακομιστή μπορεί να μειώσει ολόκληρο το exchange

Το μέλλον είναι εδώ!

Ενώ τα DEX προσφέρουν δυνατότητες, βρίσκονται στα αρχικά στάδια και δεν θα είναι ακόμη σημαντικός ανταγωνισμός για παραδοσιακές ανταλλαγές. Ωστόσο, προστίθενται περισσότερα εργαλεία διαπραγμάτευσης και δυνατότητα μαζί με τη δυνατότητα αγοράς και πώλησης fiat και, στη συνέχεια, προσέξτε! Οι παραδοσιακές ανταλλαγές πρόκειται να αντιμετωπίσουν σημαντικό ανταγωνισμό.